Skip to content

Deratizare Deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie Oradea

ROZĂTOARELE

Rozătoarele întâlnite cel mai frecvent în ţara noastră sunt şobolanul cenuşiu de casă şi soarecele de casă. Întrucât incisivii le cresc toată viaţa, ei rod permanent, distrugând mobile, textile, conducte etc. Sunt lacomi şi îşi fac provizii de hrană. În timp ce se hrănesc elimina fecale (crote) şi urinează (miros specific). Se înmulţesc foarte activ: au o longevitate de 3-5 ani, cu 6-7 gestaţii pe an (în medie 30 zile fiecare gestaţie) cu 7-8 pui la naştere.

O perecehe de rozătoare are într-un an 500 de descendenţi direcţi şi 200.000 de descendenţi totali.

MEDIUL LOR DE VIAŢĂ prezintă unele caracteristici:

  1. a) locul:

– pentru şoareci: locuri uscate (poduri, hambare, cămări), galerii săpate;

– pentru şobolani: locuri umede şi întunecoase ( canale, subsoluri), galerii (labirinte cu numeroase ieşiri); sunt buni căţărători; au nevoie de multă apă (nu rezistă 24 ore fără apă). Sunt buni înotători.

Acţiunea lor nefavorabilă asupra sănătăţii rezultă din:

– transmiterea unor boli infectocontagioase prin contaminarea alimentelor: leptospiroza, febra tifoidă, trichineloza, etc.

– transmiterea unor boli infectocontagioase prin pureci (ciuma) şi a scabiei.

– disconfort datorat mirosului, urmelor de roadere şi fecalelor etc.

– pierderi materiale.

MĂSURI PROFILACTICE

La nivelul posibilităţilor actuale economice şi ştiinţifice trebuie să acceptăm că rozătoarele nu pot fi distruse total, ci doar putem limita proliferarea şi răspândirea lor.

Măsuri:

  1. a) Limitarea – împiedicarea posibilităţilor de hrănire – blocarea accesului la alimente, deşeuri alimentare, gunoaie etc. prin:

– astuparea găurilor;

– placarea cu metal a părţii interioare a uşilor şi rafturilor cu picioare de metal de formă cilindrică;

– depozitarea alimentelor pe rafturile inferioare în recipiente etanşe pe care nu le pot roade: sticlă, metal;

  1. b) Împiedicarea pătrunderii în clădire:

– subsoluri, fundaţii, pereţi, pavimente impermeabile;

– site etanşe la sifoanele de pardoseală şi canalizare;

– igienizarea vecinătăţilor pentru distrugerea focarelor.

 MĂSURI DE COMBATERE

Au la bază principii generale similare cu cele de la combaterea insectelor: pe arii largi, concomitent, cu substanţe de atac şi remanente.

Se folosesc: mijloace biologice (pisici), mijloace mecanice (curse cu momeli, capcane), mijloace chimice.

Rodenticidele (substanţe care omoară rozătoarele) trebuie să aiba substanţă activă în bună stare, să fie uşor de manipulat. Se aplică sub formă de momeli otrăvite:

a)alimente de tip carne, salamuri, amestecate cu rodenticid;

– amplasate pe drumul şobolanilor şi şoarecilor (aceştia sunt fricoşi şi urmează mereu aceeaşi cale);

– puse în serie;

– protejate de accesul copiilor, animalelor de casă, păsărilor, persoanelor neavizate;

b)prafuiri – praguri (de 10-30 cm) în calea de trecere a lor;

c)gaze toxice insuflate în galerii.

Dezinsecţia şi deratizarea trebuie făcute de persoane specializate şi autorizate. Persoanele care aplică procedurile trebuie să fie bine instruite, cu echipament de protecţie şi dovada examenelor medicale periodice.

Substanţe folosite

– Capcane adezive: Acestea pot avea un suport solid pe care se adaugă adezivul cu atractant sau momela pentru dăunător. Acestea pot fi sub formă de tăviţă, placaj, o bucată de lemn pe care se aplică adezivul, capcane adezive din material plastic care are deja o suprafaţă adezivă sau capcane adezive din hârtie plastifiată. Adezivul nu este toxic sau periculos pentru mediul înconjurător sau animalele de companie. Aceste capcane sunt ideale pentru folosirea în gospodării, depozite şi magazii, dar şi în zonele unde capcanele clasice nu pot fi folosite. Aceste capcane pot fi şi cu atractant, având în compoziţia lor o substanţă ce poate fi un stimul pentru “pradă”. Acest actractant este ori alimentar (momeală sau aromă de aliment ce atrage dăunătorul vizat) sau poate fi un atractant sexual (feromoni care atrag dăunătorul).

– Capcanele mecanice: Acestea sunt ideale pentru capturarea şi exterminarea rozătoarelor (şoareci, şobolani şi nu numai) sau a cârtiţelor. Acestea pot fi utilizate repetitiv fiind mult mai viabile din punct de vedere economic decât cele adezive, care pot fi utilizate doar până când suprafaţa adezivă este acoperită. Acest lucru se poate întâmpla de cele mai mult ori după prima captură. Capcanele mecanice însă pot fi reutilizate de nenumărate ori, singurul lucru ce trebuie schimbat este momeala, care poate fi momeală alimentară sau atractant cu feromoni.

– Capcanele autoblocante:  Sunt capcanele multiple pentru şoareci, şobolani, pisici, câini; sunt denumite şi capcane de tip cuşcă. Acest tip de capcană doar capturează animalul vizat fără a-l răni. Sunt considerate varianta ecologică a capcanelor mecanice, dăunătorul vizat nu este rănit şi poate fi eliberat într-o zonă îndepărtată de locuinţă sau spaţiul protejat. Pentru o eficienţă crescută a capcanei şi pentru a atrage dăunătorul se foloseşte momeala, aceasta poate fi alimentară sau cu feromoni.

 

Servicii profesionale Dezinsectie, Deratizare, Dezinfectie

Link
DEZINSECTIE

DEZINSECTIE

Dezinfecţia este o metodă a igienei, constând în operaţiuni de prevenire şi combatere a bolilor infecţioase şi parazitare la om şi animale, urmărindu-se distrugerea germenilor patogeni de pe suprafeţele supuse acestei operaţiuni.
Link
DERATIZARE

DERATIZARE

Rozătoarele întâlnite cel mai frecvent în ţara noastră sunt şobolanul cenuşiu de casă şi soarecele de casă. Întrucât incisivii le cresc toată viaţa, ei rod permanent, distrugând mobile, textile, conducte etc. Sunt lacomi şi îşi fac provizii de hrană.
Link
DEZINFECTIE

DEZINFECTIE

Dezinfecţia este o metodă a igienei, constând în operaţiuni de prevenire şi combatere a bolilor infecţioase şi parazitare la om şi animale, urmărindu-se distrugerea germenilor patogeni de pe suprafeţele supuse acestei operaţiuni.